24 juliol 2008

[23/07/2008] – Participació a la manifestació per la unitat del Museu de Lleida.

El dimecres 23 de juliol de 2008 es va realitzar un manifestació pacífica per a demanar la unitat del patrimoni del museu de Lleida amb una assistència aproximada de mig miler de persones. A la manifestació hi van participar diverses persones de Mataró i del Maresme. Com a representant de la Coordinadora creada a Mataró hi va ser present Joaquim Graupera del Grup d’Història del Casal.
La plataforma es va constituir a principis de juliol com a resposta a l’acord entre els dos bisbats pel qual vuitanta-vuit peces d’art de la Franja, que actualment són al Museu Diocesà de Lleida, es traslladarien al bisbat de Barbastre-Montsó. En aquest context, les entitats Amics del Museu de Lleida, Amics de la Seu Vella de Lleida, Ateneu Popular de Ponent, Casal Jaume I de Fraga, Centre Excursionista de Lleida, Església Plural, Grup Cultural Garrigues, Patronat del Corpus de Lleida, Òmnium Cultural del Segrià, Orfeó Lleidatà, Res Non Verba, Tradicions i Costums, Unesco Lleida, Canta i Estima, Cercle de Belles Arts i Arts de Ponent van signar un manifest de denúncia per l’acord dels bisbats sobre l’art de la Franja, el qual va ser llegit al final de la manifestació i que va ser lliurat prèviament al Sr. Bisbe de Lleida, Joan Pires. Segons una noticia apareguda en el diari “Segre” del dijous 17 de juliol de 2008, el jutjat número 4 de Lleida es va declarar competent per estudiar la propietat de les obres en litigi, una decisió que la plataforma veu amb molt bons ulls.