14 maig 2009

[14/05/2009] – Tertúlia ” El Racó” – Prog. 101 // Josep Puig, Jordi Torné i Miquel Torner – Marxaires Mataró-Canigó

El dijous 14 de mig de 2009 en el programa 101 de “El Racó ” de Mataró Ràdio es va convidar a Josep Puig, Jordi Torné i Miquel Torner per parlar dels Marxaires Mataró-Canigó. El Camí del Nord o del Canigó és el sender de gran recorregut GR 83 que uneix la ciutat de Mataró (Catalunya, Espanya) amb la ciutat de Prada de Conflent (Llenguadoc-Rosselló, França). Té una longitud de 213 quilòmetres. La fita més important del camí és el cim de la Pica del Canigó, al Pirineu oriental, el punt més elevat del massís del Canigó, una serralada amb una gran càrrega simbòlica per als catalans i lloada per l’extraordinari poeta mossèn Cinto Verdaguer (1845-1902). La història del Camí del Nord o del Canigó comença l’any 1985, quan una colla d’amics de diferents entitats excursionistes de Mataró es plantejaren crear un camí que unís el Mediterrani, el Montseny i el Canigó. Fou la idea original d’una ruta que havia d’enllaçar diversos territoris amb una història, cultura i llengua que, en bona part, són comunes. L’any 1988 es completa la primera travessa integral. El 2000 es crea l’associació “Marxaires Mataró-Canigó” i, a Prada de Conflent, l’any següent, es crea l’associació “d’Amics del Camí de Nord”, ambdues entitats amb l’objectiu de donar a conèixer i consolidar el camí. Després de superar totes les dificultats administratives que implica l’homologació d’un sender internacional de gran recorregut, l’any 2004 el Camí del Nord o del Canigó es converteix oficialment en el GR 83.