25 febrer 2011

[25/02/2011] – Un treball sobre la premsa de Malgrat durant el franquisme guanya l’accèssit al 7è Premi Thos i Codina de batxillerat

El divendres 25 de febrer es va celebrar en la Sala d’actes de l’Il.lustre Col.legi d’Advocats de Mataró, l’acte de veredicte i lliurament del 7è Premi Terenci Thos i Codina de treballs de recerca de batxillerat (curs 2009-2010). Enguany l’acte s’ha realitzat en el marc dels actes de celebració del patró dels advocats mataronins, Sant Raimon de Penyafort.
En aquesta nova edició, el premi va ser declarat desert malgrat el bon nivell dels treballs presentats. Malgrat això el jurat va voler reconèixer els mèrits dels treballs presentats atorgant un accèssit que fou per a l’obra “La premsa de Malgrat durant el franquisme” del que en fou autora Marta Carrasco Lorenzo de l’Institut d’Ensenyament Secundari Palafolls essent-ne el tutor Artur Fernàndez. Al premi d’enguany també han resultat finalistes els treballs “Joieria d’autor. Un procés creatiu” presentat amb el pseudònim Maragda, i “Un any 9 a l’Aula”, presentat amb el pseudònim Halofernes Bentham.
El treball “Un 9 any a l’Aula” ressegueix de manera detallada el procés d’una obra de teatre, en concret la que va portar a terme l’autor/a del treball amb un dels grups de l’Aula de Teatre de Mataró. L’autor/a realitza una memòria de l’elaboració de l’obra organitzada per sessions. En totes elles, l’autor/a contextualitza el contingut treballat: què és l’Aula, qui és l’autor, els personatges, el text, l’atrezzo, el vestuari, la música, la il.luminació,…en alguns casos, amb l’ús de DVD’s. L’autor/a també comenta les problemàtiques sorgides en el procés d’aprenentatge, en la posada en escena i la repercussió de l’obra.
El treball “Joieria d’autor, un procés creatiu”, descriu l’elaboració d’una joia per part de l”utor/a del treball de recerca. Per contextualitzar la seva feina, l’autor/a defineix què és joieria, descriu la seva història des de la Prehistòria fins a l’actualitat, explica quins són els materials i les tècniques que s’utilitzen ara així com els mètodes de dibuix artístic. Per plasmar el marc actual de la joieria d’autor, el treball inclou entrevistes a tres joiers mataronins de reconeguda trajectòria: Pere Coll, Maiane Fradera i Carme Roher. El treball inclou un DVD amb aquestes interessants entrevistes.
Finalment, el treball mereixedor de l’accèssit “La premsa de Malgrat durant el franquisme”, dóna a conèixer quines van ser les publicacions que existiren durant aquest període històric en aquesta població del Maresme nord: Estilo, Guia, La Voz de Malgrat i Lluita. L’autor/a contextualitza les quatre edicions amb diversa informació de context sobre el franquisme en general, a Catalunya i en el cas local de Malgrat de Mar. També utilitza bibliografia d”utors locals per detallar continguts locals. A través d’aquesta bibliografia, el lector pot conèixer més detalls del context polític i social dels habitants de Malgrat de Mar durant la postguerra i la dictadura franquista.
Durant l’acte es va fer la convocatòria per al curs 2010-2011 que presenta com a novetat l’augment de la dotació econòmica que passa a ser de 750 ? per al treball guanyador i la possibilitat d’un accèssit de 250 ?. Enguany l’acte va comptar amb l”ssitència de descendents directes deTerenci Thos i Codina.