15 setembre 2011

[15/09/2011] – Programa 180 // Toni Trenchs; Marc Pons; Josep Ma Roqué – 30 anys de la descoberta del tresoret d’Òrrius

El passat dijous 15 de setembre de 2011 en el programa número 180 del Racó de Mataró Ràdio es va convidar a Toni Trenchs, Marc Pons i Josep Ma Roqué per parlar dels 30 anys de la descoberta del tresoret d’Òrrius.
L’any 1981, el Rector Mn. Joan Capell va fer realitzar unes obres de restauració a la Capella del Roser de l’edifici parròquial d’Òrrius. El repicat dels murs va posar al descobert que aquell espai era l’antic presbiteri de l’edifici preromànic. En substituir l’enllosat es va descobrir un important tresoret de monedes comtals encunyades en temps dels comtes Berenguer Ramon I i Ramon Berenguer I.
Aquesta troballa va portar a una campanya d’excavacions, del 28 de gener al 22 de febrer de 1982, dirigides pel Dr. J.I. Padilla de la Facultat de Geografia i Història de la UB, amb la col·laboració del Grup Arqueològic del Museu Municipal de Vilassar de Dalt.
L’anomenat “Tresoret d’Òrrius” esta composat per 216 diners d’argent o de billó ric, que estan encunyats amb algunes tipologies monetàries desconegudes fins el moment de la troballa. Sembla que el conjunt va ser amagat entre el 1032 i el 1041, per tal de protegir-lo aprofitant la seguretat de la sagrera parroquial. Actualment es troben exposades al Museu Nacional d?Art de Catalunya.