30 octubre 2013

La Guerra de Successió i les seves conseqüències: el segle XVIII al Maresme

VII Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme (Dissabte, 26 d’octubre de 2013)

Jaume Oliveras i Maristany, regidor de Cultura i primer tinent d’alcalde va inaugurar la Trobada d’enguany donant pas al recordatori de la figura de Julià Lladó, traspassat recentment. La intervenció, titulada Julià Lladó (1928-2013): in memoriam va anar càrrec de Rosa Almuzara, directora de l’Arxiu Comarcal del Maresme, i d’Enric Subiñà, president del Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell. Tot seguit la ponència de l’historiador Benet Oliva La Guerra de Successió al Maresme, una visió econòmica inaugurava pròpiament la trobada que va tenir un total de catorze comunicacions presentades pels investigadors dels centres d’estudis de la comarca. Així per exemple, amb el títol El XVIII, un segle decisiu per Vilassar de Mar, Alexis Serrano del Centre d’Estudis Vilassarencs, de Ramon Coll del Museu d’Estampació de Premià de Mar, Llegendes maresmenques sobre la guerra de Successió, de Joan Muray, Normalitat en censos i censals en plena guerra. Civisme i responsabilitat al llibre de comptes dit: Mals de casa de Texidor y de la de Planella, del 1712 al 1740, el Centre Estudis Canetencs presentà Les pervivència de les fonts orals a l’Alt Maresme 1712-1714 de Xavier Mas i Francesc Forn d’Arenys de Munt Un espectador i protagonista d’excepció  dels fets de 1713 i 1714 a Sant Martí d’Arenys: les Memòries de Francesc Bellsolell de la Torre, entre altres propostes. Per la nostra banda, el Grup d’ Història del Casal de Mataró, vam presentar el treball del company Toni Llamas: La inquisició contra Mariano Macia, sastre d’Arenys de Mar s. XVIII.

A la tarda, la conferència de clausura anà a càrrec d’Agustí Alcoberro, director del Museu d’Història de Catalunya que parlà de La Guerra de Successió a Catalunya.