6 febrer 2014

El Grup d’Història s’afegeix al projecte Mataró ciutat de valors

El Grup d’Història del Casal s’ha afegit al projecte Mataró, ciutat de valors suscrivint el manifest que podeu llegir aquí. L’entitat preveu sumarse a les activitats destacant el valor de l’esforç, que serà el valor del proper mes de març, amb l’exemple del treball de tota una vida dedicada a la renaixença d’una llengua.

100 anys del llegat d’un bé immaterial: la renaixença d’una llengua

L’acte previst s’emmarca en el centenari de la mort del poeta provençal Frederic Mistral. El poeta i únic premi Nobel de literatura en una llengua minoritzada, Frederic Mistral, va tenir una gran influència a Catalunya i en les relacions d’agermanament amb Occitània. En aquest context, la ciutat de Mataró, de la mà d’un grup de joves intel·lectuals (els Thos, els Palau…) va tenir un paper excepcional en el procés d’introducció del nou corrent literari del Felibritge a Catalunya, en el qual el moviment de la Renaixença catalana s’emmirallava, i en foren els principals impulsors.

Mistral, l’artífex de la renaixença de la llengua occitana avui oficial a Catalunya serà homenatjat el 25 de març amb una ofrena floral a la Ronda Frederic Mistral de Mataró en una iniciativa simultània a Catalunya i a Occitània.

Amb aquest acte el Grup d’Història del Casal volem afegir-nos a la iniciativa Mataró ciutat de valors destacant el valor de l’esforç amb el treball de tota una vida dedicada a la renaixença d’una llengua. En paraules de Frederic Mistral:

Qu’un pòble tombe esclau

Se tèn sa lenga tèn la clau

Que dei cadenas lo deslieura

 

Dimarts 25 de març a les 13 h

Ronda Frederic Mistral

Ofrena floral davant la placa del nom del carrer

Amb la col.laboració i el suport de:

Ajuntament de Mataró

Òmnium Cultural Mataró-Maresme

Centre de Normalització Lingüistica del Maresme

Cercle d’Agermanament Occitano Català