27 juny 2014

Retalls de la Guerra civil al Maresme, de Jordi Amat i Teixidó

Dijous 26 de juny, a la llibreria Doria Llibres de Mataró, es va presentar el llibre de Jordi Amat  Teixidó, amic i col.laborador del Grup d’Història del Casal, Retalls de la Guerra civil al Maresme, editat per Edicions Els Dos Pins de Canet de Mar. El llibre, d’alguna manera, ve a tancar el cercle sobre l’estudi de la Guerra Civil al Maresme que porta a terme el Dr. Jordi Amat des de fa una trentena llarga d’anys. Amb aquest treball haurà estudiat aquest episodi de la història contemporània a gairebé tots els municipis de la comarca des de Montgat fins a Tordera. El llibre, de 650 pàgines, recopila els treballs anteriors de l’autor amb les darreres incorporacions i una potent i valenta introducció. Dins les seves pàgines hi podreu llegir apartats com ara la composició política dels comitès antifeixistes del Maresme, la violència de la reraguarda, la quantificació de les víctimes o la pèrdua del patrimoni religiós. La base del llibre, però, són els estudis realitzats en les següents poblacions: Tordera, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Sant Cebrià i Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Mar, Caldes d’Estrac, Mataró, Cabrils, Cabrera, Òrrius, Premià de Dalt, Montgat, Tiana, Teià i El Masnou.