24 novembre 2014

20 comunicacions a la XXXI Sessió d’Estudis Mataronins

El Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró convoca per al proper dissabte 29 de novembre, la XXXI Sessió d’Estudis Mataronins. La tradicional trobada anual d’estudiosos enguany comptarà amb vint comunicacions amb treballs inèdits en diversos camps de la història i les ciències humanístiques en l’àmbit de Mataró i el Maresme.

En motiu de l’any del Centenari d’Esteve Albert, s’han presentat quatre estudis dedicats a la seva figura i obra. Així, Francesc Masriera i Ballescà titula Què s’en va fer dels “Quatre boigs de Mataró”? la seva comunicació, Jaume Vellvehí parlarà de Esteve Albert i Corp: l’occitanista, Josep Puig i Pla exposarà Centenari Esteve Albert (1914-2014). Apunts al seu pensament social i polític i, finalment, Jordi Malé tractarà de Els materials literaris inèdits d’Esteve Albert al Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró.

El Grup d’Història del Casal hi participa amb quatre comunicacions presentades per membres de l’entitat. Així, a banda de l’esmentada de Jaume Vellvehí sobre Esteve Albert, Joan Francesc Clariana presenta la comunicació titulada Sobre alguns vidres antics d’ Iluro i el seu territorium (II) i una altra amb l’epígraf Peces singulars de Sigillata Hispànica del taller d’Abella trobades a Torre Llauder. També el company Antoni Llamas Mantero en presenta una titulada De Jesús a Al·là. La inquisició contra el renegat Carlos Chapa. Mataró, 1727.

Cal dir que Jordi Amat i Teixidó, traspassat el passat mes d’octubre, va presentar una comunicació amb el títol La Guerra Civil a Arenys de Mar (1936-1939) que serà publicada en el volum corresponent a la sessió d’enguany i que veurà la llum el proper any.

En el marc de la sessió es presentarà el volum amb les comunicacions presentades en la sessió de l’any passat.