28 abril 2018

XII Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme

El dissabte 5 de maig se celebrarà a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Dosrius la XII Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme, organitzada pels centres d’estudis del Maresme, l’Arxiu Comarcal del Maresme, l’Ajuntament de Dosrius, l’Institut Ramon Muntaner i la CCEPC.

En aquesta edició, la trobada gira al voltant de l’aigua com a recurs vital, social, cultural i econòmic al Maresme. S’iniciarà amb la ponència L’aigua transversal al Maresme, a càrrec de Joan Manel Riera, biòleg, educador i director de l’Escola de Natura del Corredor (ENC) i seguirà amb la presentació de comunicacions relacionades amb els elements naturals, patrimonials i antròpics vinculats a l’aigua dolça al Maresme: fonts, basses i safareigs, pous i mines, molins, pous de glaç, infraestructures hidràuliques, rieres i torrents,… que han deixat petja a la comarca. Després del dinar, la trobada es tancarà amb una visita a la Casilla Courtain de Dosrius, coneguda com la Mina.

S’han presentat prop d’una trentena de comunicacions de temes vinculats d’una manera o altra a l’aigua i que abracen totes les èpoques, des del món romà al segle XX. Les comunicacions han estat presentades per bona part dels Centres d’Estudis del Maresme. El Grup d’Història del Casal n’hi hem presentat dues:

Notes sobre l’estudi dels mosaics de les termes romanes iluroneses de Can Xammar (Mataró), a càrrec de Joan Francesc Clariana i Roig i Tordera, el riu al centre de la vida, presentada per Joan Bou i Illa, Joan Bou i Pla i Jaume Vellvehí i Altimira.