15 juny 2018

Descoberta una sala romànica a la catedral de Vic

Els treballs arqueològics que s’han realitzat a la catedral de Vic en el marc del projecte Episcopus han posat al descobert l’antiga sala romànica de la canonja de la catedral de l’època del bisbe Oliba. Es tracta d’una gran nau d’època medieval, de 30 metres de llargada per gairebé 7 d’ample, que tindria el seu origen en temps del bisbe Oliba, a la primera meitat del segle XI. Segons informava el diari El Punt, l’arqueòleg Josep Maria Vila va destacar “que es tracta dels pocs elements originals d’època romànica que es conserven i que havien quedat amagats per múltiples reformes al llarg dels segles”. Així, s’ha conservat una porta que donava a l’exterior i una façana de la nau principal corresponents a l’edifici romànic, així com compartiments de l’interior de la nau, ja del segle XVI.

Originàriament, la sala hauria allotjat la sala capitular i el refectori, la sala on es reunien per fer els àpats en comú els canonges. Però amb el pas del temps, s’adaptà per a nous usos com el de celler quan es va construir la sala capitular i el claustre gòtics.

Les excavacions també han posat de relleu les restes de construccions d’època romana de la ciutat d’Ausa, l’actual Vic. Es preveu que la nau sigui visitable el proper any.

Foto; Josep M. Montaner (Nació digital)