26 octubre 2018

80 anys de les Brigades Internacionals a Mataró

El dimarts 23 d’octubre es va celebrar a Can Palauet, que va quedar petit, l’acte No passaran! Amb motiu dels 80 anys de les Brigades Internacionals a Mataró, que van disposar d’un hospital en l’edifici de l’escola dels Salesians de la ciutat. L’acte, organitzat pel Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró, el Grup d’Historiadors Jaume Compte i el Grup d’Història del Casal, va consistir en una doble conferència a càrrec dels historiadors Josep Xaubet i Maria Salicrú-Maltas que foren acompanyats musicalment per Xavier Rodon (veu i guitarra). Durant els parlaments es van donar a conèixer els noms de bona part dels brigadistes, de nombroses nacionalitats, que no van poder superar les ferides i perderen la vida en l’hospital i foren enterrats al cementiri. La identificació ha estat fruit de les recerques dels dos historiadors i l’Ajuntament s’ha compromès a localitzar les famílies i comunicar-les que els seus familiars van morir a Mataró, on reposen, en lloc dels escenaris de la batalla de l’Ebre on generalment es pensaven.

Igualment es va parlar del personal civil de suport, algun d’ells mataroní com la infermera Maria Sans, del funcionament de l’hospital de sang i les històries que s’hi visqueren com ara l’episodi de la infermera madrilenya Eugenia Ramos que en repatriar-se les brigades, es va quedar a Mataró on les forces feixistes tot just entrar a la ciutat la detingueren, delatada per una companya seva, una monja infiltrada en les brigades, i fou afusellada al Camp de la Bóta.

Fotografia Josep Vellvehí

 

Fotografia Josep Vellvehí