26 abril 2019

La XIII Trobada de Centres d’Estudis del Maresme

Demà dissabte se celebrarà a Cabrils la XIII Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme. Enguany, sota l’epígraf El patrimoni cultural immaterial: el batec de la gent del Maresme, es presentaran vint comunicacions. A les 9,30 del matí s’inauguraran amb la Taula inaugural: a càrrec de Lluís Garcia Petit (Director general de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya), Montserrat Garrich (Comissària de l’any Capmany), Maria Àngels Travé (coordinadora de l’Inventari del Patrimoni Immaterial de la vegueria del Penedès) que serà moderada per Jordi Montlló. Tot seguit es donarà pas a la lectura de les comunicacions presentades.

Tal com es recull en la presentació del programa, “S’entén per «patrimoni cultural immaterial» els usos, les representacions, les expressions, els coneixements i les tècniques —juntament amb els instruments, els objectes, els artefactes i els espais culturals que els són inherents— que les comunitats, els grups i, en alguns casos, els individus reconeguin com a part integrant del seu patrimoni cultural. Aquest patrimoni cultural immaterial, que es transmet de generació en generació, és recreat constantment per les comunitats i els grups en funció del seu entorn, la seva interacció amb la naturalesa i la seva història, els infon un sentiment d’identitat i continuïtat i contribueix, per tant, a promoure el respecte de la diversitat cultural i la creativitat humana. Als efectes d’aquesta Convenció, es tindrà en compte únicament el patrimoni cultural immaterial que sigui compatible amb els instruments internacionals de drets humans existents i amb els imperatius de respecte mutu entre comunitats, grups i individus i de desenvolupament sostenible.

Es manifesta en particular en els àmbits següents:

  1. tradicions i expressions orals, incloent-hi la llengua com a vehicle del patrimoni cultural immaterial.
  2. arts de l’espectacle.
  3. usos socials, rituals i actes festius.
  4. coneixements i usos relacionats amb la naturalesa i l’univers.
  5. tècniques artesanes tradicionals

El Grup d’Història del Casal hi participa amb una comunicació de Joan Francesc Clariana sobre un taller vidrier de Mataró. Les comunicacions presentades són les següents:

“Tradició de les Garlandes de Nadal a Sant Cebrià”, Marta Colell i Anna Parera. Centre d’Estudis de Sant Cebrià. CESC.

“Mestres de cases documentats al Baix Maresme entre els segles XIV i XVI. Exemples d’un colonialisme artísitic dels tallers barcelonins”, Dr. Joaquim Graupera Graupera. Maresme Medieval.  “L’ofici de vidrier”, Mercè Calpe i Víctor Ligos. Associació Vidre Bufat Mataroní.

“Indicis d’un taller vidrier a can Ximenes del Carreró (Mataró)”, Dr. Joan Francesc Clariana Roig. Grup d’Història del Casal.

“Un talent local que traspassà fronteres: Premià de Mar com a vila pionera del dibuix, gravat i estampació de teixits”, Assumpta Dangla Ramon.

“Les devocions, l’expressió popular de la fe en les manifestacions religioses i la imatgeria”. Marc Pons.

“Els gegants de Dosrius”, Neus Alsina Boix, Maria Àngels Jubany Pinós.

“Els actes de proclamació reial de Lluís I i Carles III a Mataró. Una Aproximació al cermonial de la festa”. Dra. Alexandra Capdevila Muntadas.

“De modo que tot excita y mou a la major devoció. L’arribada de relíquies a Mataró durant el segle XVIII”. Dos exemples, Héctor López Silva. Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró.

“Iniciativa i participació en el floklorisme a Canet de Mar. L’aportació de Lluís Domènech i Montaner i la seva família a la reactivació de les festes populars”, Gemma Martí Rey, Xavier Mas Gibert, Carles Sàiz i Xiqués. Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner.

“Les catifes de flors i altres elements naturals com a motor en el desenvolupament, la cohesió i la participació social d’una comunitat”, Laura Bosch Martínez. Museu Arxiu de Cabrils

“Festes dels barris o de les enramades de Canet”, Francesc Rodríguez Santos. Centre d’Estudis Canetencs.

“Les enramades. Una mirada a la festa i tradició de Vilassar de Mar dels segles XIX i XX”, Maria Teresa Sierra Fornells i Jordi Casanovas Berdaguer. Centre d’Estudis Vilassarencs.

“Aplecs, romiatges i plantades de pessebres del Maresme: entre el Parc Serralada Litoral i el Parc del Montnegre-El Corredor”. Dr. Jordi Montlló. Col·lectiu de Recerca, El Bou i la Mula

“El Col·lectiu El Bou i la Mula, vint anys treballant per posar en valor el pessebrisme”. Enric Benavent, Albert Dresaire, Antoni Dorda, Josep Maria Font i Jordi Montlló. Col·lectiu de Recerca, El Bou i la Mula.

“Sara Llorens i la construcció del seu llegendari”. Dra. Josefina Roma Col·lectiu de Recerca, El Bou i la Mula

“El ball de morratxes de Malgrat com a ritual: un element del patrimoni immaterial”. Anna Maria Anglada i Mas.

“Les Consuetes a Dosrius el 1646: la logística parroquial”. Josep Ramis Nieto.

“Els Centres d’Estudis, patrimoni material i immaterial dels nostres pobles i ciutats. L’exemple de la col·laboració entre el Col·lectiu pel Museu Arxiu d’Arenys de Munt i l’Institut Domènec Perramon”. Francesc Isern Rovira i Francesc Forn i Salvà. Col·lectiu pel Museu Arxiu d’Arenys de Munt.

“La cultura del tren: el ferrocarril Barcelona-Mataró”. Xavier Nubiola de Castellarnau i Cecília Vallès. Cercle Històric Miquel Biada.

“ Una ullada al fons del músic Ramon Bartrons i Bach. Música popular a Mataró. 1ra meitat s. XX.” Alexis Serrano i Encarnació Soler. Arxiu Comarcal del Maresme

Finalment, a la tarda, a la Plaça de l’Església: Mostra d’elements del patrimoni immaterial i festiu de Cabrils:

El patrimoni sonor: Els tocs de campana, a càrrec del campaner, Jaume Tolrà.

El patrimoni festiu (imatgeria): Ball de gegants

El patrimoni musical: Coral de la Concòrdia i Coral de Santa Helena que interpretaran, El Vallespir, del mestre Rafael Martínez Valls i la sardana, El meu destí, de Jordi Gonzàlez.

Patrimoni oral: representació de la llegenda de la cova de les Bruixes de Montcabrer, a càrrec del Grup de Teatre La Concòrdia

Trobada Solidària de Grups de Percusió organitzat per SolRePercusió. Sordia des de la plaça de l’església i recorregut pel poble.

A més, es podran visitar diverses exposicions a La Fàbrica:

Mostra de diorames de Associació Pessebristes Santa Creu de Cabrils (La Fàbrica, Altell).

L’abans i l’avui de la diada de Corpus

Mostra de bestiari festiu i de foc del Peluts de foc

Mostra Les Puntaires