Articles

Articles publicats

En aquesta secció us mostrem els articles publicats per membres de l’entitat en format PDF. Si voleu us els podeu descarregar.

ROVIRA JUAN, Josep M. «Nuevas aportaciones al modelo de ocupación de la circunscripción del oppidum de Ilturo (Burriac). Inventario de yacimientos ibéricos y romanos del valle de Cabrera de Mar (El Maresme, Barcelona)»

ROVIRA JUAN, Josep M. (1999). «Nuevas aportaciones al modelo de ocupación de la circunscripción del oppidum de Ilturo (Burriac). Inventario de yacimientos ibéricos y romanos del valle de Cabrera de Mar (El Maresme, Barcelona)» XXV Congreso Nacional de Arqueologia. València, p. 562 – 569.

LLAMAS, ANTONI : Bigàmia i Inquisició a les terres de Lleida. El procés de Pedro Llamas. 1749

les Actes del IX Congrés de la CCEPC celebrat a Cervera el 21 i 22 de febrer de 2014 amb el títol Després de les Noves Plantes: canvis i continuïtats a les terres de parla catalana.

El treball es basa en la documentació elaborada per l’inquisidor fiscal de Barcelona contra Pedro Llamas, llaurador i veí de Tuixén.

L’acusació del fiscal es va centrar en el fet que el protagonista, casat en primeres noces amb Magdalena Campos tot i que encara aquesta era viva, havia efectuat un segon matrimoni amb Francisca Pixivel. El fiscal comença per anar interrogant els testimonis com el pare Josep Mariegos, religiós teresià, el qual testificà que va ser ell qui els va donar el sagrament del matrimoni a Pedro i Magdalena. L’inquisidor fiscal continuà el procés tot fent demandes d’informació sobre la primera dona que es trobava a Barcelona i que testificà que el seu marit s’havia casat per segona vegada, tot dient que era solter i que la seva muller era morta. L’inquisidor fiscal demanà informació a la parròquia de Tuixén i a Santa Maria del Mar de Barcelona, per poder confrontar en els llibres les partides de matrimoni, que referendaren el doble matrimoni de Pedro Llamas.

Davant de tots aquest esdeveniments, Pedro fuig de la Inquisició, però posteriorment s’entregarà voluntàriament. El 15 de novembre es arrestat i ficat a la presó amb l’embargament de béns.

PREVOSTI, Marta: CLARIANA, Joan Francesc: Torre LLauder.Mataró. Vil.la Romana. Guia de jaciments arqueològics. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura; Museu Comarcal del Maresme, 1993.

Document: Document (15.56 MB)

CLARIANA, Joan Francesc: “Sondatge estratigràfic a la vil.la romana de Can Majoral (Mataró)” a Laietania, núm 1 (1981), pàgs.83-181

Document: Document (4.06 MB)

CLARIANA, Joan Francesc: “Les llànties de la vil.la romana de Torre LLauder de Mataró” a Miscel.lanies arqueològiques de Mataró i El Maresme, núm.1. Ajuntament de Mataró. Museu Municipal. Mataró, 1976. Pàgs.43-77

Document: Document (4.12 MB)

GARI, Isabel: “Troballa d’un fragment de tegula amb la marca de Lucius Herennius Optatus” a Estudis sobre el jaciment arqueològic de Can Modolell, Cabrera de Mar, 2008 (opuscle, núm.4), p.37-44

Document: Document (1.13 MB)