Activitats 2007

16 març 2007

[17-03-2007] – Conferència Memòria i futur

El dijous 17 de març de 2007 es va celebrar la conferència “Mataró, memòria i futur”, un acte organitzat per Esquerra per tal de retre homenatge a l’alcalde Josep Abril i recordar també totes les víctimes del franquisme.

Els convidats a la conferència van ser l’historiador mataroní, Jaume Vellvehí del Grup d’Història del Casal i Joan Tardà, portaveu al Congrés de Diputats, on actualment s’està debatent el projecte de llei per la memòria històrica.

L’acte va començar amb la intervenció de Jaume Vellvehí, fent una breu introducció sobre la Guerra Civil a la nostra ciutat i retent un especial homenatge a les víctimes menys conegudes del franquisme. Una d’elles va ser Eugènia González Ramos, que va venir a treballar com a infermera a Mataró a l’Hospital de les Brigades Internacionals i que, denunciada per una companya de feina, va ser condemnada a mort i afusellada el maig de 1939. Des d’Esquerra, per tal de no oblidar aquestes víctimes anònimes, s’ha demanat a la Comissió del Nomenclàtor posar el nom d’Eugènia González a un dels carrers de la ciutat.

En la segona part de l’acte Joan Tardà va parlar sobre la Llei de la Memòria Històrica, que actualment és debatuda a les corts espanyoles. Tardà va afirmar que el projecte presentat pel govern de Zapatero és absolutament inadmissible i que Esquerra no aprovarà cap llei que no reconegui temes tan importants com la lluita armada contra la dictadura o el reconeixement jurídic de la condició de víctima.

Tardà va qualificar la transició política en aquest país com una “conxorxa de silenci” i va acabar l’acte lamentant que no es contempli l’opció de crear una Comissió de la Veritat i la Reconciliació, com s’ha fet a d’altres països d’arreu del món.