Activitats 2011

Més...

[27/11/2011] – Visita comentada a la Cella Vinaria de Teià

EL passat diumenge 27 de novembre de 2011 es va realitzar la visita comentada a la Cella Vinaria de Teià i a la Cooperativa Alella Vinicola tot complementat amb un tast de vins.La “cella” vinaria de Vallmora està situada a la localitat de Teià. El jaciment va ser un centre de producció vitivinícola de la Laietania romana amb activitat documentada entre els segles I aC i V dC, amb el seu màxim desenvolupament durant els segles I i II dC.
Descobert per Lluís Galera el 1966, el jaciment permet explicar com s’elaborava el vi en època romana. Conserva vestigis de les sales de premsatge, dels dipòsits de most i de gerres de ceràmica semienterrades per a la fermentació i l’envelliment del vi. El segell de plom descobert el 2003 porta una inscripció que revela els noms del responsable i del propietari de l’explotació vitivinícola de Vallmora, a inicis del segle II dC. “Epictetus [esclau de] Lucius Pedanius Clemens”, ambdós integrants d’un grup familiar dels més notables de Barcino (Barcelona).

[07/10/2011] – Conferència “Puig i Cadafalch: l’art i la història al servei de la reconstrucció nacional”

El passat divendres dia 7 d’octubre de 2011 el Grup d’Història del Casal va celebrar la conferència inaugural sobre Puig i Cadafalch en el marc del “Open 48 Hores Puig i Cadafalch” que es va celebrar enguany per primera vegada. La conferència va anar a càrrec del nostre president Joaquim Graupera amb el títol “Puig i Cadafalch: l’art i la història al servei de la reconstrucció nacional” i va tenir lloc a la casa Coll i Regàs, una joia d’aquest arquitecte que tenim a Mataró, i concretament en una sala molt acollidora, decorada amb un impressionant conjunt de pintures d’Eduard Alcoy. Van presentar la conferència la regidora d’Urbanisme, Sra.Montserrat Rodríguez i la Sra.Mariona Gallifa, cap de secció de Patrimoni Arquitectònic de l’Ajuntament de Mataró. L’assistència a l’acte va ser molt nombrosa.
Al llarg de la xerrada es van exposar els seus inicis i la seva etapa de formació, ja que és la part més inèdita i a l’hora és el que dóna més sentit al conjunt de la seva vida i obra. En aquesta conferència, es va fer una pinzellada a l’època i a l’esperit de recuperació nacional que amarava l’època de la Renaixença i que rebien directament les idees de nació que s’estenien per Europa, especialment d’Alemanya després de la unificació. A partir d’aquí es va resseguir com aquestes influències arribaven al Puig estudiant, a través dels seus mestres i dels seus companys i com es confegia la idea de la necessitat de crear un art nacional. Tal com Puig conclou, això només es podia fer a través del seu estudi i de la recuperació del art tradicional de la nació, en concret l’art medieval. Aquesta idea és la que dóna sentit a la figura de Puig, com a historiador de l’art català medieval, restaurador i arquitecte, tot amarant-la d’un clar sentit polític.
La conferència va acabar recollint l’obra d’aquest gran home de la renaixença, que ens va deixar entre altres coses el primer estudi detallat del nostre romànic, diverses restauracions, que ara poden ser criticades però que eren un reflex de l’esperit de l’època, un exemple del que en restauració s’estava fent en aquell moment a Europa, i que van si més no permetre que ens arribes molt més del que sense ell hauríem tingut, i finalment les seves obres arquitectòniques, que és on tot el coneixement del passat es sintetitza en una obra pròpia i moderna.

[18/09/2011] – Visita comentada al romànic del Baix Empordà

El passat diumenge 18 de setembre de 2011 es va organitzar una visita comentada a alguns dels monuments preromànics i romànics del Baix Empordà. Aquesta visita va estar conduïda per l’historiador David Mauleon i organitzada per l’associació “Amics de Besalú i del seu comtat”, la qual s’inscriu en l’objectiu de la nostra entitat de refermar a voluntat de fer activititats conjuntes amb altres associacions afins de l’àmbit nacional.
En la visita es van poder veure l’església parroquial de Sant Joan de Bellcaire d’Empordà i el castell baixmedieval de la població, l’església i castell de Sant cristòfol d’Albons, la vila medieval i la parròquia de La Tallada i finalment l’interessant església de Canapost. La trobada va tenir l’agradable rúbrica d’un dinar conjunt dels assistents de les dues entitats.

[09/09/2011] – Actes commemoratius de la descoberta del Tresoret d’Òrrius

Enguany, els Amics del Pessebre Vivent d’Òrrius, amb la col·laboració del Grup d’Història del Casal i la Secció d’Arqueològica del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, han organitzat una sèrie d’activitats per commemorar la troballa fa 30 anys del Tresoret d’Òrrius, una col·lecció de monedes única encunyades en època de Ramon Berenguer I (1018-1035).
El divendres 9 de setembre, a les 8 del vespre es van iniciar les activitats amb una conferència d’en Joaquim Graupera, que va servir per donar una idea de la situació d’Òrrius en l’època de les monedes del Tresoret, i sobre l’art de l’època i la seva pervivència a Òrrius. Després d’unes emocionades paraules del Sr. Pau Ubach, que havia estat al capdavant de les excavacions originals que van donar origen a la troballa, es va passar a la inauguració de l’exposició. Aquesta mitjançant una sèrie de plafons i d’objectes exposats, recull la informació conservada sobre el Tresoret i la seva troballa. Més tard, els Ministrers del Sabre amb Pol Ducable van fer un concert de música medieval amb instruments de l’època. Entre cada una de les peces interpretades van anar explicat, de forma molt didàctica l’essència de cada instrument i la seva història.
L’endemà, dissabte dia 10, es va fer una visita a les ermites de Sant Pere de Clarà, Sant Bartomeu de Cabanyes, i la capella preromànica de l’església de Sant Andreu. La visita va estar guiada per l’historiador local, Josep Ma. Roqué, el qual va fer algunes precisions sobre el paisatge d’Òrrius a l’alta edat mitjana i va aventurar una hipòtesi sobre les raons de l’amagatall del Tresoret a principis del s.XI. Al vespre, el poble d’Òrrius va poder saber del valor real del seu Tresoret de la mà del Sr. Miquel Crusafont, President de la Societat Catalana de Numismàtica. Va destacar que el seu valor no es tant crematístic sinó de la informació que donar sobre emissions comtals de Ramon Berenguer I inèdites fins el moment. Finalment es van concloure molt animadament el dia en una plaça engalanada, amb un sopar medieval a base de mongetes del ganxet i botifarra d’Òrrius, que va deixar molt content a tothom.
Les activitat van tenir molt bona resposta i molta gent del poble les va gaudir amb alegria i legítim orgull. El diumenge 11 de setembre es van fer les activitats pròpies de la diada i queda pendent per cloure les activitats commemoratives, una visita al MNAC que es farà en data 2 d’Octubre per tal de veure les monedes en directe.

[26/06/2011] – Participació en l’Aplec de Sant Pere de Clarà

El passat diumenge 26 de juny de 2011 va tenir lloc, com cada festivitat de Sant Pere,a l’ermita de Sant Pere de Clarà l’aplec anual. L’acte, organitzat per la família Figueras propietària del mas, va començar amb una celebració eucarística a la capella de l’antic Priorat, oficiada pel Mn. Josep Ma Vendrell, rector d’Orrius. Acabat l’acte es van cantar els goigs de Sant Pere de Clarà. Seguidament davant de la masia de Can Marc, varem presentar el quart col.leccionable, sobre la història del Priorat, com a col.laboració del Grup d’Història del Casal de Mataró a l’aplec. Tot seguit, ballada de sardanes acompanyada d’un petit refrigeri de coca i vi moscatell. L’acte va estar molt concorregut i amb una amplia participació.
El quart col.leccionable tracta sobre l’etapa en què la capella va dependre de l’abadia de Cluny i del monestir de Sant Pere de Caserres (1080-1359).

[19/06/2011] – Dinar commemoratiu dels 25 del Grup d’Història del Casal

El passat diumenge 19 de juny del 2011 va tenir lloc al restaurant Alvariño de Mataró el dinar commemoratiu dels 25 anys de l’entitat, en la qual hi van assistir els membres de la Junta, els socis i els col.laboradors d’aquests 25 anys d’història.
El to va ser molt familiar i distès. Al final del dinar es va poder llegir uns goigs en clau d’humor i es van projectar unes imatges dels 25 anys

[09/06/2011] – Acte commemoratiu dels 25 del Grup d’Història del Casal

El passat dijous 9 de juny de 2011 es va celebrar al Saló de Plens de l’Ajuntament de Mataró l’acte institucional per celebrar el 25è aniversari del Grup d’Història del Casal de Mataró.
En primer lloc, va intervenir el President de l’Entitat Joaquim Graupera que va fer un repàs dels 25 anys d’història de l?entitat, recalcant els valors que han caracteritzat l’associació des dels seus inicis. Seguidament hi va intervenir l’historiador Joan Giménez, que va destacar l’interès per part dels mataronins a estudiar la seva pròpia història i va esmentar les principals aportacions del Grup d’Història del Casal en la divulgació d ela història local. Per la seva banda, la Dra. Francesca Español, professora titular de la Universitat de Barcelona, en la seva conferència va destacar la faceta restauradora de Puig i Cadafalch vinculant-lo als valors de la renaixença. L’acte va concloure amb el parlament de l’Il.lm. Sr. Alcalde de Mataró que va fer referència als canvis soferts a Mataró en aquests 25 anys d’història.
L’acte va ser retransmès per Sandra Cabrespina en directe en el programa “El racó” de Mataró Ràdio

15 Elements trobats